مقدمه و اصول کلی در صنعت ورمي كمپوست

  • admin
  • شنبه 04 مهر 1394
  • 0
  • 22094


مقدمه و اصول کلی :
تعریف واژه ها :
ورمی کمپوست :
به پسماند یا مدفوع حاصل از فعالیت کرم ها ورمی کمپوست گفته می شود . ماده خام برای تغذیه کرم ها می تواند هر
نوع ماده ی آلی موجود در محیط اطراف ما باشد .
ورم ) WORM ( یا کرم:
موجودی است فاقد دست و پا ، دارای اندام های ماهیچه ، فاقد قلب حقیقی ، با دستگاه گوارش لوله ای شکل و تخم
گذار . کرم ها در آغاز آفرینش آبزی بوده اند که بعد ها خانواده های خشکی زی آن ها نیز بوجود آمد .
چای کمپوست :
به پس آب خارج شده از کود در حال تبدیل به ورمی کمپوست چای کمپوست گفته می شود که دارای خواص مفیدی از
جمله در تغذیه گیاه )محلول پاشی( و آفت کشی می باشد .
ورمی واش :
به مواد مترشحه از کرم که در حالت های استرس ، کرم از خود ترشح می کند ورمی واش گویند . این ماده دارای
خواص ضد عفونی کننده ی قوی می باشد و مواد غذایی فوق العاده بالاتری نسبت به چای کمپوست می باشد .
همچنین ورمی واش دارای مقادیری از هورمون های موثره در رشد و نمو گیاهان نیز می باشد .
پودر کرم:
کرم ها دارای مقادیر بالایی از پروتئین حیوانی ) حدود 70 درصد ماده خشک یا 12 درصد ماده تر ( می باشند که
در صورت خشک کردن و فرآوری آن ، می تواند جایگزین بسیار مناسبی برای تامین پروتئین در جیره ی غذایی
طیور و شیلات باشد .
طعمه زنده :
از کرم ها در بخش شیلات به عنوان طعمه زنده نیز)برای صید ماهی ( می توان استفاده کرد . این صنعت در
کشورهای صنعتی و اروپایی از جایگاه و رونق خاصی برخوردار است .
سایت ورمی کمپوست :
به محلی که برای تولید ورمی کمپوست اختصاص داده می شود سایت ورمی کمپوست گفته می شود .
چرا ورمی کمپوست :
امروزه روز در بسیاری از کشورهای اروپایی بحث درصد مواد شیمیایی موجود در محصولات کشاورزی یا
کشاورزی ارگانیک بسیار مورد توجه است . تفاوت قیمت فاحش بین محصولات ارگانیک )محصولاتی که برای تولید
آن ها از هیچ ماده ی شیمیایی استفاده نشده است ( و غیر ارگانیک )محصولاتی که در تولید آن ها از مواد شیمیایی
مانند کود های شیمیایی ، آفت کش ها و هورمون های شیمیایی و ... استفاده می شود(در این کشور ها نمود واضح این

مطلب است . همچنین تاسیس و ایجاد موسسه های کنترل و استاندارد محصولات کشاورزی از نظر میزان استفاده ی
مواد شیمیایی در این محصولات ، اهمیت کشاورزی ارگانیک را دو چندان کرده است .
در سال های اخیر مشاهده شده که بسیاری از محصولات صادراتی ایران به کشورهای اروپایی همچون پیاز ، پسته ،
سیب و ... به دلیل مغایرت با استاندارد های مواد موثره یا همان مواد شیمیایی ، مرجوع شده است . این موضوع
زنگ خطری برای تولید کنندگان ما است که اهمیت کشت های ارگانیک را دو چندان می کند .
سیاست جهاد کشاورزی ودولت عدالت پرور کشور نیز در سال های اخیر سمت سویی ارگانیک گرفته است . جهاد
کشاورزی با کاهش سهمیه های کود شیمیایی و افزایش قیمت این محصولات کشاورزان را از استفاده های بی مورد
کود های شیمیایی برای افزایش عملکرد باز داشته است .
نتیجه گیری : با توجه به دلایل بالا می توان گفت که تولید کود هایی با پایه آلی و ارگانیک هر روز ارزش و
جایگاهی بالاتر از گذشته پیدا کرده است . حال چرا ورمی کمپوست ؟ پاسخ این سوال در خواص ورمی کمپوست
نسبت سایر کودهای آلی است .
خواص ورمی کمپوست :
-1 ورمی کمپوست کودی است چند برابر غنی شده نسبت به سایر کودهایی مانند کود گاوی ، گوسفندی ، اسبی و
... . میزان نیتروژن ، پتاسیم و فسفر که سه عنصر اصلی و حیاتی در رشد و نمو گیاهان است در ورمی
کمپوست تا 10 برابر سایر کود ها می باشد ، همچنین میزان آهن موجود در ورمی کمپوست حتی تا 1000
برابر بیشتر از سایر کود های آلی است .
-2 ورمی کمپوست دارای حداقل مواد سمی و سنگین همچون جیوه ، کادمیوم و سرب است که در کشت های
گلخانه ای بسیار حایظ اهمیت است .
-3 کود ورمی کمپوست تقریبا فاقد بذر علف هرز می باشد . این بذورتا حدودی در اثر فعالیت کرم ها از بین می
رود .
-4 کود ورمی کمپوست فاقد بوی نامطبوع می باشد که برای استفاده در فضای سبز بسیار مناسب است .
-5 ورمی کمپوست دارای مقادیری از هورمون های موثره ، همچون اکسین می باشد که موجب تحریک رشد و
نمو گیاهان تا % 90 نیز می شود .
-6 میزان مصرف ورمی کمپوست در زراعت یا باغبانی به مراتب کمتر از سایر کود های آلی حتی در برخی از
کشت ها حتی تا 10 برابر کمتر می باشد .
-7 ماندگاری و کارآیی کود ورمی کمپوست در بهبود بافت خاک تا 3 برابر سایر کود های آلی می باشد . یعنی
اگر برای کشت محصولات کشاورزی همچون گوجه یا کاهو نیاز به کود دهی هر ساله باشد می توان این
امر را با استفاده از ورمی کمپوست تا 3 سال یکبار کاهش داد .
-8 شکل مناسب و زیبای ورمی کمپوست این کود را حتی برای فعالیت های خانگی مناسب کرده است .
-9 کود آلی کمپوست در خاک های سنگین دانه بندی و تخلل خاک را بهتر می سازد و نفود پذیری و تهویه خاک
را بهبود می بخشند . در خاک های سبک مانند اسنفج به نگهداری آب و مواد غذایی کمک نموده و از
شتستشوی آن جلوگیری می کند.
-11 اجزای ریز و درشت و مواد معدنی را در بر گرفته و به تشکیل خاک دانه کمک می کند . حالت چسبندگی
خاک را کاهش داده و از مقاومت خاک در مقابل ماشین آلات کشاورزی می کاهد و عملیات زراعی با خاک
با انرژی کمتری انجام می گیرد.
-11 کمپوست می تواند 2 تا 6 برابر خود آب نگهداری نموده و از هدر رفتن آن جلوگیری کند . به خاک رنگ
تیره داده و به جذب حرارت و گرم نگه داشتن خاک کمک می کند .
12 ذرات هوموس ترکیابت ازت کربن اسید فولیک حاصل از کمپوست دارای خاصیت جذب کنندگی - شدید می
باشد که عناصر غذایی را به خود جلب نموده و به آسانی در اختیار گیاهان قرار میدهد .
13 کمپوست دارای خاصیت اسیدی است و در جذب - بعضی از مواد غذایی غیر محلول نقش اساسی داشته و از
فرسایش خاک جلوگیری می کند .
14 کمپوست علاوه بر کمیت ، در ارتقای کیفیت محصول هم نقش - اساسی دارد . استفاده از کمپوست موجب
افزایش مقاومت گیاهان در مقابل امراض می گردد .
15 در - جلوگیری از تغییر اسیدیته خاک همانند یک بافر عمل می کنند .
وقتی که در هنگام کمپوست شدن درجه حرارت به 60 درجه یا بیشتر می رسد ، عوامل پاتوژن و بیماری زا ، تخم
انگلها ، و بذر علفهای هرز را نابود می کند .

نظرات

برای این مطلب هیچ نظری ارسال نشده است.

ارسال نظر

لطفا عبارتی را که در تصویر میبینید وارد کنید.
به حروف کوچک و بزرگ حساس نمی باشد.

مقالات

پاسخ گیاه زینتی بنفشه آفریقایی به کاربرد کودهای زیستی کمپوست زباله، کمپوست گرانوله گوگرددارو ورمی کمپوست

رشد روز افزون جمعیت و به دنبال آن توسعه صنایع سنگین، سبب آلودگیهای وسیع در سطح محیط
زیست گردیده است. امروزه استفاده از منابع غیر آلاینده و سازگار با محیط زیست، برای تأمین بستر
رشد گیاهان، توجه بیشتر محققان را جلب کرده است

شركت كيميا كمپوست پارس

ورمی واش چیست و فرق آن با چای کمپوست؟

ورمي كمپوست

 

... چای کمپوست همان طور که گفته شد به پس آب خارج شده از ورمی کمپوست اطلاق می شود که گاهی